Alcoholverslaving - Reaching Out GGZ

First you take a drink, then the drink takes a drink, then the drink takes you

Alcoholverslaving

Een vrijdagmiddagborrel op het werk, een glas wijn bij het diner en een slaapmutsje van jenever zijn allemaal voorbeelden van het alomtegenwoordige drinken van alcohol in onze samenleving. Het is tegenwoordig vrij gebruikelijk om meerdere keren per week te drinken. Veel mensen zijn zich bewust dat wanneer ze wat meer drinken, ze in een roesje terechtkomen. Problemen lijken minder prominent aanwezig te zijn, en je voelt je socialer, grappiger, gezelliger en zelfverzekerder. Dit kan een motivatie zijn om de volgende dag opnieuw in dezelfde mate te drinken. Maar na verloop van tijd kunnen deze gewoonten leiden tot grotere problemen, zoals ongelukken, ziektemeldingen, het afzeggen van afspraken, verslechterende werkprestaties en conflicten met dierbaren.

Het probleem met alcoholverslaving is dat de grens tussen sociaal drinken en verslaving vaak vaag is, en niet iedereen ontwikkelt een verslaving. Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van alcoholverslaving. Genetica kunnen een rol spelen; als verslaving in je familie voorkomt, loop je mogelijk een groter risico om op latere leeftijd zelf verslaafd te raken. De invloed van je directe omgeving, waarin alcoholgebruik wellicht als normaal wordt beschouwd, is ook een risico. Bovendien kunnen factoren zoals stress en depressie bijdragen aan het ontstaan van een alcoholverslaving. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze risico’s en hulp te zoeken als je merkt dat alcoholgebruik een problematische wending begint te nemen in je leven. Wij zijn er voor jou om samen de alcohol te overwinnen!

Ik zoek hulpIk zoek hulp voor een naaste

Gevolgen van een alcoholverslaving:

  • Trillen & zweten
  • Slecht slapen
  • Geestelijke verwarring
  • Vaker ziek
  • Leveraandoeningen
  • Hart- & vaatziekten
  • Infecties & schades aan organen
  • Hersenbeschadigingen
  • Depressie & andere psychische aandoeningen
  • In de ergste gevallen psychose
  • Slecht eten & ondervoeding

Zo herken je een alcoholverslaving:

Vergeetachtigheid
Te laat komen op afspraken
Slechte concentratie
Gedrag & humeur veranderingen
Verbergen van drank
Ontkenning & leugens
Minder contact met dierbaren
Excuses voor het kunnen drinken
Op niet gebruikelijke tijden drinken
Dranklucht proberen te verbergen
Financiële problemen

Hulp bij alcoholverslaving

JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR

Door op tijd in te grijpen bij alcoholverslaving, voorkom je verdere schade. Reaching Out helpt je, of je nu zelf verslaafd bent of een dierbare van je. Niet alleen met een interventietraject waardoor de verslaafde het probleem en de consequenties onder ogen ziet. Ook met goede nazorg, waardoor de verslaafde blijvend in herstel is en de kans op een terugval zo minimaal mogelijk is.

Neem nu contact op

Meer weten over andere verslavingen