Een naaste die verslaafd is? Ga samen in herstel!
Heb je iemand in je direct omgeving die verslaafd is of ken jij iemand die in de omgeving van een verslaafde leeft? Vaak gaan zij ook gebukt onder de verslaving en leiden ze enorm door het leiden van een ander. Het leed van de verslaafde wordt opeens gedeelde leed. Om de verslaafde zelf zo goed mogelijk te helpen maar ook om te voorkomen dat de “naasten” ook onderdoor gaan aan de verslaving is het belangrijk om rekening te houden met het herstel van naasten tijdens deze periode.
In deze blog gaan we uitgebreider in op de volgende onderdelen:
- Wat is naasten in herstel en is dat echt nodig?
- Het reddersinstinct
- Diepere betekenis van loslaten
- Veel gestelde vragen van naasten
- Mogelijke hulpprogramma’s
- Als naaste in herstel?
Wat is naasten in herstel en is dat echt nodig?
Heb je jezelf ooit afgevraagd: ‘Naasten in herstel is dat echt nodig?’ Het lijkt misschien een overbodige vraag. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de impact van de verslaving op de directe omgeving: de naasten. ‘Naasten in herstel’ verwijst naar het proces waarbij familieleden, partners en vrienden van verslaafden ook ondersteuning krijgen in hun eigen hersteltraject. Zij hebben immers, op een andere manier, ook te lijden onder de verslaving van hun dierbare.
Het reddersinstinct
Wanneer iemand die je dierbaar is worstelt met een verslaving, is het begrijpelijk dat alle focus op die persoon wordt gericht. Hun gevecht is intens en vraagt om ondersteuning. Maar wat vaak onopgemerkt blijft, zijn de emotionele veranderingen die de naasten doormaken. Ze worden meegesleurd in een emotionele rollercoaster, geconfronteerd met gevoelens van pijn, verdriet en machteloosheid. Het constante zorgen maken, de onzekerheid over wie of wat nog vertrouwd kan worden en de overweldigende angst kunnen leiden tot zowel mentale als fysieke uitputting.
Stel je eens voor dat je die persoon bent die altijd klaarstaat, die alles opzijzet om te helpen. Jouw ‘reddersinstinct’ is bewonderenswaardig, maar het kan ook een valkuil zijn van je eigen goede bedoelingen. Je wilt zo graag helpen dat je jezelf soms vergeet. Voor je het beseft, bevind je je midden in de turbulentie van de verslaving van een ander.
Diepere betekenis van loslaten
Vaak hoor je mensen zeggen: “Je moet leren loslaten!” Maar laten we eerlijk zijn, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In dit geval betekent loslaten niet simpelweg de deur dichtgooien en weglopen. Het gaat dieper; het gaat om het veranderen van je mindset. Het gaat erom dat je beseft dat je jezelf niet mag verliezen terwijl je zo hard probeert iemand anders te helpen.
‘Loslaten betekent niet altijd opgeven. Het is accepteren dat sommige dingen niet zijn zoals je wilt.’
Hier is het waardevolle inzicht: er zijn speciale hulpprogramma’s ontworpen voor naasten zoals jij! Deze programma’s helpen je begrijpen waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren, ze loodsen je door de dagelijkse worstelingen heen, en ze geven je het vertrouwen om te geloven in wat de toekomst nog brengt. Het is belangrijk om te beseffen dat jezelf terugvinden ook een vorm van redding is. Je verdient alle hulp op jouw weg naar evenwicht en rust.
Mogelijke hulpprogramma’s
Misschien ben je sceptisch en vraag je je af of deze programma’s echt kunnen helpen. Laten we enkele voordelen verkennen die naasten in herstel kunnen ervaren:
Begrip: Deze programma’s bieden inzicht in de complexiteit van verslaving, waardoor je de situatie beter kunt begrijpen. Dit begrip kan helpen bij het verminderen van frustratie en het vergroten van mededogen.
Zelfzorg: Ze moedigen je aan om voor jezelf te zorgen. Het is niet egoïstisch om aan je eigen welzijn te denken, het is noodzakelijk. Als je jezelf verwaarloost, ben je uiteindelijk niet in staat om anderen effectief te helpen.
Empowerment: Door deel te nemen aan deze programma’s, krijg je tools en strategieën om beter om te gaan met de uitdagingen waar je mee te maken hebt. Dit vergroot je gevoel van controle en zelfvertrouwen.
Steun: Je bent niet alleen. Deze programma’s brengen je in contact met anderen die soortgelijke ervaringen hebben doorgemaakt. Samen kunnen jullie steun en begrip vinden in elkaars verhalen.
Geen overbodige luxe
Dus, als je jezelf hebt afgevraagd of naasten in herstel echt nodig zijn, dan is het antwoord volmondig “ja”. Het is geen overbodige luxe; het is een essentieel onderdeel van het herstelproces, zowel voor jou als voor je dierbaren die met verslaving worstelen.
Overweeg de stap te zetten naar hulpprogramma’s voor naasten. Je verdient het om de last van pijn, verdriet en machteloosheid te verlichten. Het is tijd om jezelf terug te vinden en te streven naar evenwicht en rust. Je bent niet alleen in deze reis, en er is hulp beschikbaar om je te begeleiden.
Als naaste in herstel?
Naasten spelen een cruciale rol in het herstelproces van mensen die worstelen met verslaving. Het is dus van belang om ook hun emotionele welzijn te erkennen en ondersteuning te bieden. Hulpprogramma’s voor naasten kunnen je helpen begrijpen, zorgen voor jezelf en de kracht vinden om de uitdagingen aan te gaan. Het is tijd om de vraag “Naasten in herstel? Is dat echt nodig?” te beantwoorden met een overtuigende “ja”.